Symbool van moed
Wereldwijd wordt 29 september Michaëlsdag gevierd. Sint Michaël ging met zijn zwaard de strijd aan met de onoverwinnelijke draak. En overwon. Het symbool van moed, kracht en mentale balans. Traditioneel doen mensen op die dag een moedproef. Om te overdenken waar moed nodig is, om de toekomst te doorstaan.
Leiderschap vergt moed. Daarom introduceerde ik op 29/9 de moedproef voor leiderschap. Pak – net als Michael – het zwaard op, bepaal wat (of wie) jouw draak is. En ik houd je zwaard scherp. Tot een nieuw kabinet staat kan je de moedproef doen.
Waarom zou ik?
Leiderschap vergt moed. Je kent ongetwijfeld die spannende momenten die bepalend zijn. En wat is mooier dan die momenten vol aan te gaan. De strijd met de draak vol aangaan dwingt respect af en maakt het verschil. Wat doe jij als je 5 minuten onbeperkte moed krijgt? Moed maakt dat je geen water bij de wijn doet. Dat je ergens voor staat, confrontaties aangaat en lastige keuzes maakt. Praten over moed is makkelijk maar moed tonen is moeilijk. Juist omdat kritieke momenten vaak heftig zijn. Lees meer over het rendement van moed.
De moedproef
Met de moedproef breng je in kaart welk kritiek moment om moed vraagt. Vervolgens kan ik met eenvoudige interventies je zwaard scherp houden. Als je niets wenst laat ik je met rust. Sowieso ontvang je op 29/9/2018 een passend geschenk.
Per unieke moedproef doneer ik 5 euro aan het Familiehuis Daniel Den Hoed. Idealiter doe je de moedproef natuurlijk op 29/9. Lukt dat niet? Dan heb je tot het nieuwe kabinet staat. Midden oktober?
Wat is Moed?
Het vermogen om op kritieke momenten – ondanks risico en angst en pijn – te doen wat noodzakelijk is. Moed tonen is niet makkelijk en vaak pijnlijk. Maar het is ook part of the deal voor een leider die echt wat bereikt. Ik denk dat een leider die weinig spannende momenten ervaart zich de vraag moet stellen of ie scherp genoeg is. Met een doorleefd moed motief groeit je moed. Er is gezond verstand voor nodig om je kop koel te houden en emoties goed te controleren. Moed begint met onder ogen zien hoe jij en de organisatie er werkelijk voor staan. Daarbij ook de ballen hebben om je eigen laffe kant onder ogen te zien.
Initiatief van Andor de Rooy
Sinds 1994 ben ik coach. En zie ik hoe pittig het kan zijn om vol de (eind)verantwoordelijkheid te nemen. Mijn fascinatie is dat volwassen en vaak slimme mensen, niet altijd doen wat ze willen (of moeten) doen. Dat is menselijk en komt mede door een gebrek aan moed. Mijn ambitie is om moed op de agenda te zetten van leiders. Met de #dagvandemoed creëer ik een moment om jaarlijks stil te staan bij wat je (wel of niet) durft. Door alleen een moedproef word je niet moediger. Wel ben ik ervan overtuigd dat alle moed begint met het onder ogen zien van de realiteit en je (potentiële) lafheid.
Bestseller Moed
Vreemd genoeg is er te weinig aandacht voor durf. We hebben het er makkelijk over maar weten er te weinig van. Reden om een boek te schrijven. Het staat nu dik 245 dagen in de top 10. En is in 2017 genomineerd als managementboek van het jaar bij de Orde voor Organisatieadviseurs en bij managementboek.nl.
Voor meer informatie verwijs ik graag naar managementboek.nl.
Ellen Venderbosch Award
Volgend jaar op 29/9 is de eerste uitreiking. Als eerbetoon aan mijn eerste vrouw Ellen, mijn grootste inspiratiebron. Wij leefden gelukkig samen. Maar in 2002 werd tijdens haar zwangerschap een tumor ontdekt. Onze zoon is geboren en nu een stevige, gave vent. Ellen stierf een jaar later, op 8 mei 2003. Zij heeft oneindige moed getoond en schiep daarmee de ruimte voor een nieuwe relatie. Ellen was een prachtmens met het hart op de goede plek en op haar tong. Eerlijk, onomwonden en liefdevol. Zij was Hoofd HRM bij Pearle en stond daar ook voor principes.
And the winner is ..
Een leider, manager, adviseur, bestuurder of toezichthouder die tussen 29/9/2017 en 29/9/2018 aantoonbaar nobele moed heeft getoond. Iemand die verantwoordelijkheid nam in moeilijke omstandigheden, ten bate van anderen en/of de goede zaak. Op de #dagvandemoed 2018 wordt de eerste award uitgereikt. Een jury – met ook mensen die Ellen kenden – kiest de winnaar van de eerste award.